Agiltykoirat Neo ja Unå rakastavat vauhtia
Prahanrottakoira Neo on vauhdikas agilityradoilla. Kuva: Agiråkki

Agiltykoirat Neo ja Unå rakastavat vauhtia

Intohimoa, päättäväisyyttä, treeniä, ajatusta, keskittymistä, taitoa. Näillä sanoilla luonnehtii agilityharrastaja Taru Parviainen rakasta lajiaan agilitya. Myös vauhtihirmut prahanrottakoira Neo ja Mudi-rotua edustava Unå rakastavat menoa ja meininkiä ja sitähän agility tarjoaa. Omistaja Taru aloitti agilityharrastuksen Neon kanssa vuonna 2015. Tämän jälkeen laji on vienyt mennessään. Kaksikko on myös päässyt kisaamaan lajissa ja kehitys on ollut huimaa. Maaliskuun loppupuolella onkin luvassa ensimmäiset yksilöarvokisat, Agilityn halli SM:t. Lue alta Tarun esittely heidän tiimeistään sekä suunnitelmista lajin parissa.

Me ollaan agilitytiimi! …tai oikeastaan kaksi tiimiä: Taru & Neo sekä Taru & Unå

Minä olen siis Taru Parviainen, 29, agilityharrastaja- ja kilpailija Hyvinkäältä. Kipinä lajiin on ottanut osumaa ensimmäisen kerran jo 13-vuotiaana ja vuosina 2003-2005 on tullut muutama kisastarttikin otettua perheemme ensimmäisen koiran bichon frisé Emilian kanssa. Uudemman kerran lähdin lajin pariin ensimmäisen ikioman koirani prahanrottakoira Neon kanssa, joka yksinkertaisesti itse osoitti kiinnostustaan lajia kohtaan noin 1-vuotiaana ollessaan ihan muissa touhuissa agility-hallilla. Sen jälkeen aikaa onkin vietetty nimenomaan agilityn parissa. Tällä hetkellä oma vapaa aika meneekin pitkälti lajin parissa, mutta on sitä silti muutakin ehtinyt tekemään eli ei elämä ihan pelkkää agilityä ole 😉

Neon vauhti agilitykentillä on hurja

Neo eli virallisemmin Smíšek Secure Power tuli Suomeen rodun alkuperämaasta Tšekeistä vuonna 2014. Neon kanssa agilityn aloitimme siis vuonna 2015 ja kisaamisen vuonna 2017 kesäkuussa. Melko nopsasti noustiin 2-luokkaan ja 3-luokkaan vuonna 2018 toukokuussa. Nyt olemme menossa 23.-24.3 pidettäviin halli SM: iin, jotka ovatkin ensimmäiset yksilöarvokisamme.

 
Neo pitää hyvin ohjaajalla jalat maassa, vaikka niitä radalla joutuukin liikuttamaan todella lujaa, sillä 2,8kg painava pieni rottakoira etenee hurjaa vauhtia! Upea, mutta ohjaajalle armoton kisakaveri nauttii menostaan kuin viimeistä päivää. Ohjaaja hioo viimeisiä silauksia ohjauksiin, jotta pysyy tämän vauhtihirmun tahdissa.

Josta päästäänkin toiseen agility vauhtihirmuun eli…

Unåon, virallisemmin Furfang, joka on myöskin rantautunut Suomeen keski-Euroopasta. Mudi-rotua edustava ”vauhtipallo” on vasta 1,5 vuotias pojan kloppi, joka myös nauttii agilitystä hullun lailla. Hieman varauksellisen luonteen omaava Unå unohtaa kaiken muun, kunhan pääsee radalle! Tämä juniori ei ole vielä kilpailu uraansa päässyt aloittamaan, mutta luultavasti tämän vuoden puolella vielä pääsette sitäkin todistamaan. Emme kuitenkaan pidä kiirettä kisakentille, sillä haluan antaa nuorelle koiralle rauhassa aikaa. Unå on kuitenkin päässyt jo maistamaan kisakenttien makua epävirallisissa kilpailuissa useampaankin otteeseen.

Kaudelle suunnitellut agilitykisat

Meidän tämän vuoden suunnitelmissa Neon kanssa isommista kisoista on:  

Halli SM-kisat 23.-24.3.2019

Uudenmaan PiirM 9.6.2019

Games SM (paikka ja aika ei vielä tiedotettu)

SM-kisat 23.-25.8.2019 (tuplanolla vielä puuttuu osallistumisoikeuden saavuttamiseksi).

Heinäkuun puolesta välistä alkaen Neo voi valioitua sekä agility- että hyppyvalioksi. Tähän tarvitsemme siis voittonollan. Neo saa pitää treeneistä ja kisoista pienen huilin heti halli SM-kisojen jälkeen. 

Sillä välin puuhaillaan Unån kanssa sitäkin ahkerammin, sillä Unålla ensimmäinen virallinen näyttely lahdessa 31.3.2019 ja virallinen mittaus Tampereella 27.4.2019, jännää! Toivotaan, että saadaan Unålle medi mittaustulos! 😊

Kaikkea huippusiistiä tiedossa siis tälle vuodelle, me ainakin odotetaan innolla, entä te? 😊

Keväisin terkuin,

Taru ja poitsut

Taru, Neo ja Unå

Jatkossa seuraamme omilla somekanavillamme Facebookissa sekä Instagramissa näiden vauhdikkaiden tiimien menoa agilityn parissa. Pysy siis linjoilla, Tarun ja Neon ensimmäiset arvokisat kolkuttelevat jo ovilla… 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on google
VetCare Finland

Vastaa