Kuinka luen pakkausselostetta?

Kuinka luen pakkausselostetta?

Koira on luonnostaan lihansyöjä. Siksi koiran tulee saada riittävän lihapitoista ravintoa. Markkinoilla on paljon sellaisia tuotteita, joissa kerrotaan olevan korkea lihapitoisuus. Mutta kun tarkastelee pakkausselostetta tarkemmin, huomaakin, että tuotteissa täyslihan osuus voi olla todella vaatimaton. Tästä kielii pakkausselosteen merkintä ”Liha ja eläinperäiset tuotteet”, joka kattaa kaiken eläinperäisen materiaalin. Usein näissä tuotteissa liha on korvattu lihaliemillä tai -jauhoilla, eläinperäisillä ihmiskäyttöön sopimattomilla sivutuotteilla, sisäelimillä ja verellä.

Pyri siis valitsemaan tuotteita, joissa on korkea eläinproteiini pitoisuus. Tämän tulisi olla mainittu ensimmäisenä tuotteen koostumuksessa. Myös kasvisten, täysjyvän ja hedelmien osuus tulisi olla merkittävä. Alla esimerkkejä pakkausteksteistä ja siitä, kuinka niitä tulisi lukea.

Korkealaatuisen Forthgladen -ravinnon takeena oleva pakkausseloste.

Esimerkki 1:

Koostumus: Ankka (75%), bataatti (4%), porkkana (2%), herne (2%), mineraalit, pellavansiemenöljy (0,5%), merilevä (0,45%), prebiootti – frukto-oligosakkaridi, Yucca Schidigera kasviuute, glukosamiini (100mg/kg), kondroitiini (100mg/kg), kamomilla, persilja, rosmariini, nokkonen.

Tässä tuotteessa on mainittu ensimmäisenä ankanliha, jota tuote sisältää 75%. Seuraavaksi on mainittu vihannekset ja niiden osuudet. Viljoja ei ole käytetty täyteaineina ravinnossa lainkaan.

Esimerkkejä heikkolaatuisesta ravinnosta kertovista pakkausselosteista

Esimerkki 2: “Täysrehua aikuisille koirille. Koostumus: viljaa (josta 6% vehnää), kasviperäisiä tuotteita, lihaa ja eläinperäisiä tuotteita (josta 4% siipikarjaa ruskeissa nappuloissa), rasvoja ja öljyjä, kivennäisiä, kasviksia (josta 3% porkkanaa oransseissa nappuloissa, 4% hernettä vihreissä nappuloissa)”

Tässä pakkausselosteessa ensimmäisenä mainitaan vilja, joten sitä on tuotteessa yksittäisistä ravintoaineista eniten. Seuraavaksi eniten on epämääräisesti mainittuna kasvikset kertomatta mitä. Vasta kolmantena on mainittu liha ja eläinperäiset tuotteet, joka siis on termi, jota käytetään yleisesti kuvaamaan ihmisille kelpaamattomien teurastamoiden sivutuotteiden (teurasjätteet) käyttöä. Oikeaa siipikarjanlihaa tuote sisältää ainoastaan 4 %.

Esimerkki 3: “Lammasateria: Liha ja eläinperäiset tuotteet 63 % (lammasta väh. 5 %), riisi, kasviperäiset tuotteet.”

Toisena esimerkkinä heikkolaatuisen ruoan pakkausmerkinnöistä yllä ”lammasateria”. Tässä liha- ja eläinperäiset tuotteet on mainittu kyllä ensimmäisenä, mutta itse lampaanlihaa, josta tuotteen nimessä puhutaan, on vain 5%. Se mitä loput eläinperäisestä materiaalista on ja mistä eläimestä se on peräisin, jää tässä epäselväksi.

Raaka-aineiden alkuperä sekä ruoan valmistusmaa olisi myös hyvä tarkistaa. Vaikka tuotemerkki olisi suomalainen tai eurooppalainen, ei se automaattisesti tarkoita sitä, että raaka-aineet olisivat kotimaisia tai eurooppalaisia. Tarvittaessa raaka-aineiden ja tuotteiden alkuperämaata kannattaa tiedustella valmistajalta/maahantuojalta. Huomaa myös, että kotimaisuus ei aina takaa korkeaa ruoan laatua ja tarkoita sitä, että ruoka olisi ravintoainepitoista. Kannattaa siis lukea tuoteselosteet huolellisesti!

Huomioitavia asioita koiran ruokaa ostettaessa:

Korkea lihapitoisuus ja lihan laatu.

Pyri välttämään ruokia, joissa ei ole kerrottu koostumusta tarkasti: ’Eläimen rasva’ herättää kysymyksen, minkä eläimen? Pakkausmerkinnät voivat olla joskus harhaanjohtavia. ’Nauta’ ateria voikin koostua pääosin jostain ihan muusta kuin naudan lihasta ja sisältää esimerkiksi myös kananrasvaa. Etsi pakkausmerkinnöistä tarkkoja raaka-aine merkintöjä, kuten lammas tai kalkkuna, peruna, herne, porkkana jne.

Korkealaatuinen ruoka voi sisältää myös hieman viljaa, mutta viljan tulisi olla mielellään täysjyvää kuten tummaa riisiä.

Pyri välttämään seuraavia:
a. ”lihaa ja eläinperäisiä sivutuotteita” merkintää (= yleensä teurasjätteitä, verta)
b. keinotekoisia väriaineita, makuaineita, lisä- ja säilöntäaineita
c. soijaa, suolaa ja makeutusaineita
d. maissin tai vehnän gluteiinia.

Kerrotaanko ruoan valmistusmaa tai raaka-aineiden alkuperä pakkauksessa?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on google

Vastaa