
Luonnolliset raaka-aineet, hyvinvoivat koirat
Kaikki mitä koirasi tarvitsee kasvaakseen ja kukoistaakseen
Proteiini
Proteiini on tärkein osa koiran ruokavaliota. Proteiinit rakentuvat aminohapoista, joita käytetään energiaksi, entsyymien, hormonien ja vasta-aineiden tuotantoon sekä lihasten muodostamiseen. Koirat tuottavat noin puolet näistä aminohapoista itse, toinen puolisko niin sanotuista välttämättömistä aminohapoista tulee saada ravinnosta. Näitä ovat arginiini, histidiini, valiini, leusiini, isoleusiini, lysiini, metioniini, fenylalaniini, treoniini, tryptofaani. Kananmunat, kala ja liha ovat parhaita korkealaatuisen proteiinin lähteitä. Kasviperäisistä proteiineista valtaosa on sellaisia, joista koira ei saa riittävää määrää tarvitsemiaan välttämättömiä aminohappoja, eivätkä kasvisten sisältämät proteiinit myöskään sula kovin helposti, joten pelkästään niillä ei pystytä välttämättä kattamaan koiran aminohappotarvetta.

Nauta
Ravintopitoinen proteiinin lähde, joka on myös erittäin hyvä välttämättömien mineraalien lähde.

Kana
Erinomainen proteiinin lähde ja helposti sulava.

Ankka
Helposti sulava ja hyvä A- ja B3-vitamiinin lähde.

Lammas
Sisältää runsaasti välttämättömiä aminohappoja, sinkkiä ja omega-6 rasvahappoja.

Lohi
Vähän kaloreita, mutta runsaasti proteiinia sisältävä sekä terveellisten omega-3 rasvahappojen lähde.

Kalkkuna
Sisältää paljon fosforia, joka on välttämätöntä terveydelle.
Hiilihydraatit
Koiran elimistö muuttaa proteiinia ja rasvaa energiaksi, ja sillä ei näin ollen ole erityistarvetta hiilihydraateille. Niillä on kuitenkin oma roolinsa koiran ruokavaliossa, sillä mikäli koiran ravinto sisältää hyvälaatuisia hiilihydraatteja, voivat hiilihydraatit korvata osan proteiineista energian tuotannossa ja näin ollen proteiinia säästyy muihin tärkeisiin tehtäviin, kuten kudosvaurioiden korjaamiseen sekä kasvuun. Täten koiran elimistö toimii paremmin, kun sen ruokavaliossa on myös hieman hiilihydraatteja mukana. Hiilihydraatit sisältävät myös kuitua, joka on tärkeää ruoansulatuselimistön terveyden kannalta. Lisäksi hiilihydraatit saavat koiran tuntemaan olonsa kylläiseksi. Terveellisimmät hiilihydraatin lähteet ovat prosessoimattomat tai mahdollisimman vähän prosessoidut raaka-aineet, kuten bataatti, myskikurpitsa, peruna tai tumma riisi. Näistä hiilihydraatin lähteistä koira saa vitamiineja, mineraaleja ja kuituja.

Tumma riisi
Korkea kuitupitoisuus, sisältää runsaasti antioksidantteja ja on loistava magnesiumin, seleenin ja mangaanin lähde.

Myskikurpitsa
Sisältää paljon kuituja sekä paljon A- ja C-vitamiinia sekä kaliumia.

Porkkana
Sisältää runsaasti antioksidantteja ja on oikea vitamiinipommi.

Herneet
Täynnä proteiinia ja kuituja, joten ne sopivat erinomaisesti viljattomiin ruokavalioihin.

Bataatti
Erittäin ravintopitoinen sisältäen A,- B6- ja C-vitamiinia.

Peruna
Hyvä energian ja hiilihydraatin lähde viljattomiin ruokavalioihin.
Rasvat
Rasvahapoilla on tärkeä merkitys koiran elimistön toiminnassa. Koiran elimistö tarvitsee välttämättömiä rasvahappoja ihon ja turkin terveydelle, munuaisten toiminnalle sekä lisääntymiseen, ja ne toimivat mm. rasvaliukoisten vitamiinien kantajina. Linolihappo ja alfa-linoleenihappo ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita eläimet eivät pysty tuottamaan, joten näitä rasvahappoja tulee saada ravinnosta. Linolihappo on omega-6 -sarjan välttämätön rasvahappo, josta muodostuu elimistössä arakidonihappoa. Arakidonihappo toimii solukalvoilla kemiallisen viestin kuljetuksessa ja elimistön puolustusreaktioissa. Linolihapon lähteitä ovat mm. kasviöljyt. Alfa-linoleenihappo puolestaan on omega-3 -sarjan välttämätön rasvahappo, josta muodostuu mm. EPA:a ja DHA:ta. Niillä on tärkeä tehtävä solukalvojen rakenteissa, kemiallisen viestin viejinä ja tulehdusreaktion säätelyssä. Välttämättömien rasvahappojen puute johtaa huonoon karvalaatuun, jolloin karva on kuivaa ja se irtoaa helposti. Puute voi johtaa vakavimmillaan hedelmällisyyshäiriöihin, maksan rasvoittumiseen ja anemiaan. Esimerkkejä hyvien rasvahappojen lähteistä:

Lohiöljy
Omega 3 ja 6 rasvahappojen lähde, tukee koiran yleistä hyvinvointia ja terveyttä.

Pellavansiemenöljy
Omega 3 ja 6 (linolihappo) rasvahappojen lähde, tukee koiran yleistä hyvinvointia.
Vitamiinit ja mineraalit
Koira tarvitsee vitamiineja ja mineraaleja kasvuun ja kehitykseen ja ylipäänsä terveyden ylläpitoon. Mutta tasapaino on avainsana. Jotkut vitamiinit ja mineraalit toimivat yhdessä, kun taas toiset voivat lisätä tai heikentää toisen vitamiinin tai mineraalin imeytymistä tai toimintaa. Esimerkiksi liiallinen raudan saanti voi aiheuttaa sinkin puutosta. C-vitamiini auttaa raudan imeytymisessä ja D-vitamiinilla puolestaan on merkittävä rooli kalsiumin ja fosforin säätelyssä. Näitä koira tarvitsee:

Kupari
Avainasemassa monissa kehon prosesseissa, kuten kollageenin, luun ja sidoskudosten muodostuksessa.

Tauriini
Voi säädellä sydämen lyöntitiheyttä, kuljettaa kalsiumia sisään ja ulos solusta ja ylläpitää solukalvon tasapainoa.

Glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti
Edistää nivelruston normaalia aineenvaihduntaa ja rakennetta ja tukee siten nivelten hyvinvointia.

A-vitamiini
Tärkeä näkökyvylle, kasvulle sekä immuunijärjestelmälle.

D3-vitamiini
Mukana luuston muodostumisessa, lihasten supistumisessa, veren hyytymisessä, hermoston ja solujen toiminnassa ja fosfori tasapainossa.

E-vitamiini
Voimakas antioksidantti, joka mm. tuottaa vasta-aineita immuunijärjestelmälle. Lisää tietoa E-vitamiinin hyödyistä koiralle lemmikinkotiapteekki.fi

Sinkki
Välttämätön mineraali, jota koko kehon solut tarvitsevat.
Yrtit:
Yrtit sisältävät monia terveydelle hyödyllisiä vitamiineja ja antioksidantteja. Alla lueteltuna muutamia:

Merilevä
Korkea mineraalipitoisuus ja erinomainen jodin lähde.

Kamomilla
Yleisesti tunnettu rauhoittavista ominaisuuksistaan, joka saattaa auttaa ärtyneeseen ihoon tai levottomuuteen.

Nokkonen
Käytetään allergioissa ja ärtyneen ihon oireiden lievittämiseen.

Persilja
Sisältää tärkeitä vitamiineja ja voi vähentää suun pahanlaatuisten bakteerien kasvua sekä lievittää pahanhajuista hengitystä.

Rosmariini
Voimakas antioksidantti, joka tunnetaan myös luonnollisena säilöntäaineena.
Myös ruoan valmistusmenetelmällä on väliä, sillä pitkä kypsennysaika ja useamman tunnin hauduttaminen voivat heikentää raaka-aineiden ravintoainepitoisuuksia. Esimerkiksi nopea höyrykuumennus mahdollistaa raaka-aineiden korkean laadun sekä sen, että puhtaiden raaka-aineiden vitamiinien pitoisuuden pysyvät ruoassa mahdollisimman hyvänä.
