Oikealla ravinnolla tuetaan koiran elinikäistä terveyttä

Oikealla ravinnolla tuetaan koiran elinikäistä terveyttä

Koiranruokamainoksissa nähdään monta kertaa kuvia kiiltäväturkkisista koirista sekä terveellisiltä kuulostavia raaka-aineita, mutta ne kertovat loppujen lopuksi hyvin vähän itse ruoan ravintoarvoista. Me suosittelemme luonnollista koiranruokaa, jossa ei ole keinotekoisia lisäaineita, jotka voisivat vaikuttaa negatiivisesti koirasi terveyteen ja käytökseen. Koirat tarvitsevat päivittäin noin 40 välttämätöntä ravintoainetta, joita ovat eri vitamiinit, aminohapot, rasvahapot, kivennäis- ja hivenaineet. Mitä tahansa ruokaa koirallesi annatkin, ruoan tulisi sisältää näitä kaikkia ravintoaineita oikeassa muodossa ja oikeat määrät. Koiranruoka, jonka pakkauksessa lukee ”täysravinto”, täytyy sisältää näitä kaikkia.

Koiran ruoansulatus

Koira on lihansyöjien jälkeläinen, joka on jossain määrin sopeutunut hyväksikäyttämään myös hiilihydraatteja. Ruuansulatuskanavan tärkein tehtävä on pilkkoa ruokamassa sellaiseen muotoon, että siinä olevat aineenvaihdunnalle tarpeelliset ravintoaineet ovat imeytyvässä muodossa ja huolehtia niiden talteenotosta. Lihansyöjä sulattaa ruokansa ruuansulatuskanavan erittämien entsyymien avulla. Pääosa ruokamassan sisältämistä ravintoaineista otetaan talteen ohutsuolessa paksusuolen säädellessä ulosteen sisältämän veden määrää. Normaali uloste sisältää 75 % vettä ja 25 % kiinteää ainesta. Lihansyöjän ruuansulatuselimistö on tilavuudeltaan pieni. Siksi koiran on saatava energiapitoista ruokaa pieninä annoksina. Tällöin estetään vatsalaukun ylitäyttyminen ja venyminen ja siitä seuraavat ongelmat, kuten vatsalaukun kiertyminen. Koiran ruuansulatus ei siedä nopeita muutoksia, vaan kaikki ruokinnan muutokset on tehtävä vähitellen.

Koiran painon seuranta on tärkeää

Koiran painon voi arvioida helposti silmällä. Seiso koirasi yläpuolella ja katso alas. Mikäli koirasi on ihannepainossa, sinun tulisi pystyä tuntemaan kylkiluut helposti, mutta ei nähdä niitä. Koiralla tulisi myös olla tarkka vyötärö kylkiluiden jälkeen. Katso vielä koiraasi sivusta. Vatsan olisi hyvä erottua selvästi. Jos olet epävarma, asian voi tarkistaa eläinlääkäriltä.

Riittävästi, muttei liikaa ruokaa

Koirat ovat mestareita vakuuttamaan meidät, että he ovat nälkäisiä ja tarvitsevat enemmän ruokaa. Koiraa tulisi ruokkia sen mukaan miltä se näyttää, ei niinkään sen mukaan, kuinka nälkäiseltä se vaikuttaa.

Ota huomioon ikä, rotu ja aktiivisuustaso

Koiran yleiskunto ja turkin hyvinvointi ovat hyviä mittareita siihen, saako koira kaiken tarvitsemansa ravinnosta. Mikäli ravinnon energiatasot ovat iälle ja rodulle tyypillisellä tasolla, iho ja turkki ovat terveet ja uloste on kiinteää ja ruskeaa, koira saa ravinnosta kaiken tarvitsemansa.

Pentujen ravinnontarve

Pentujen ravinnontarve on korkea, koska ne kasvavat, joten on tärkeää valita korkealaatuista, ravintoainepitoista ruokaa, joka on tasapainotettu koiran koko huomioiden. Pienten rotujen pennuilla on suhteessa paljon korkeampi energiatarve, mutta myös pienemmät suut ja hampaat, joten ne tarvitsevat helposti pureskeltavaa ja energiatiheää ruokaa. Isojen rotujen pennut puolestaan tarvitsevat vähemmän energiatiheää ruokaa kasvaakseen hitaasti ja tasaisesti, sillä liian nopea kasvu voi lisätä nivelongelmien riskiä. 

Ruokintakertojen määrä on luovutusikäisellä pennulla 3–4 kertaa päivässä aina 4–6 kk ikään saakka, minkä jälkeen nuori koira syö kuin aikuinen koira, kaksi kertaa päivässä. Pentu ei saisi olla lihava, vaan kylkiluiden olisi hyvä tuntua ihon ja ohuen rasvakerroksen alta. Pennun selkäranka ja kylkiluut eivät kuitenkaan saisi nousta näkyviin – silloin pentu on jo liian laiha. Koiran luuston kasvuhäiriöiden kehittymisen kannalta pennun ylipaino kasvun aikana on suuri riskitekijä. Täten pentu tulisi pitää mieluummin hoikkana ja hyvässä lihaskunnossa kuin lihavana ja vähäisellä liikunnalla.

Täysikasvuisten koirien ravinnon tarve

Aktiiviset ja paljon liikkuvat koirat tarvitsevat yleisesti ottaen enemmän ruokaa tai ainakin hyvin proteiinipitoista ruokaa. Pienet koirat puolestaan tarvitsevat ravintotiheää ruokaa. Täysikasvuisen koiran olisi paras olla hieman hoikan puoleinen. Hoikat koirat elävät keskimäärin kaksi vuotta pidempään kuin pullukat lajitoverinsa. Koiran ylipaino lisää erityisesti nivelrikon, sydänsairauksien riskiä ja altistaa sokeritaudille.

Seniorikoirat

Ikääntyvillä koirilla on ravitsemuksellisesti erityiset vaatimukset, sillä senioreiden ruokahalu on yleensä vähentynyt, ne kuluttavat vähemmän energiaa ja ne myös yleensä hyötyvät helposti sulavasta ruoasta. Monilta saattaa myös puuttua hampaita, joten ruoan tulee olla pehmeää ja helposti pureskeltavaa. Joka viides koira kärsii elämänsä aikana nivelvaivoista ja vanhoilla ylipainoisilla koirilla tämä on vieläkin yleisempää.
Rasvan imeytyminen voi vaikeutua ikääntyneillä koirilla, joten on välttämätöntä huomioida sekä rasvan määrä että sen laatu koiran ravinnossa. Omega-3 rasvahapot ovat parhaita. Muita hyödyllisiä lisiä ovat B-vitamiinit, E-vitamiini sekä maitohappobakteerit

Terveen turkin ja ihon ylläpito

Riittämätön ravintoaineiden saanti ja heikkolaatuinen ravinto ylipäänsä voivat aiheuttaa karvan kiillottomuutta, liiallista karvan lähtöä sekä ihon hilseilyä, kutinaa ja kuivumista. Ravinto, joka sisältää korkealaatuisia, hyvin sulavia proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja ovat avain terveen turkin ja ihon ylläpitoon. Itseasiassa, hiljattain tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että 30-35% koiran päivittäisestä proteiinin tarpeesta kuluu juuri ihon ja turkin ylläpitoon. Jotkut koirat tarvitsevat korkealaatuisen ravinnon lisäksi myös rasvahappovalmisteen, jossa on korkea omega-3 pitoisuus.

Vinkkejä nirsoille:

• Olettaen, että mikään sairaus ei ole syy koiran ruokahaluttomuudelle, voi ateriasta tehdä houkuttelevamman lisäämällä siihen kotitekoista lihalientä, turkkilaista jogurttia tai Forthglade Just-sarjan lihapitoista ruokaa.

• Mikäli koira on normaalipainoinen, mutta jättää ruokaa kuppiin, voi olla, että olet yliarvioinut sen energiatarpeen, jolloin voisi kokeilla annoskoon pienentämistä.

• Koirat kieltäytyvät ruoasta, josta niille tulee huono olo. Jos olet hiljattain lisännyt jotain uutta koiran ruokaan, kokeile jättää se pois.

Tiesitkö, että verrattuna meidän ihmisten 9 000 makunystyyn, koirilla on vain 1 700 makunystyä, joten ne eivät janoa vaihtelua ruokiin samalla tavalla kuin me ihmiset. Näin ollen tarjoamalla koiralle enemmän vaihtoehtoja saatat tehdä siitä entistä nirsomman. Joten kun löydät koiralle maistuvan ruoan, pyri pysymään siinä.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on google

Vastaa