Pinoci sai historian parhaan luonnetestituloksen

Pinoci sai historian parhaan luonnetestituloksen

Pinoci on 6-vuotias cirneco-rotuinen uroskoira. Kennel Colombian Friend’s on ainoa cirneco-kennel Suomessa, joka testaa koirien luonteita virallisesti käyttäen luonnetestiä. Pinoci sai kesäkuun alussa historian korkeimmat pisteet kaikista rotunsa edustajista, joita koskaan on testattu.

“Kennelimme on tähän asti testannut 15 koiraa, ensimmäinen jo vuonna 2003. Viimeisin luonnetestattu cirnecomme on Venäjän tuontimme Solovyev Pinoccio “Pinoci”. Suomesta löytyy myös kaksi muuta luonnetestattua cirnecoa”, Marina Isaksson Colombian Friend’s –kennelistä kertoo. Alun perin luonnetesti on kehitetty palveluskoirien käyttöominaisuuksien arviointimenetelmäksi. Testillä voidaan selvittää koiran reaktioita tilanteessa, jossa sen hermostoa kuormitetaan. 

Luonnetesti kasvattajan apuvälineenä

Luonnetesti on Marinan mukaan hyvä apuväline kasvattajalle tulevia yhdistelmiä suunnitellessa, kunhan muistaa, etteivät pelkät loppupisteet ole pääasia, vaan niitä pitää verrata rotumääritelmän eri osa-alueisiin.

”Pinoci toimi hyvin kaikilla osa alueilla, eikä pienistä hätkähtänyt. Vaikka loppupisteitä ei saisi tuijottaa, niin poika veti parhaimmat cirneco-pisteet ikinä. Pinocin tulos oli +142 ja laukausvarma (suhtautuu laukauksiin täysin luontevasti eikä pelästy)”, Marina iloitsee.

Kotioloissa Pinoci on Marinan mukaan aivan ihana sylikoira, joka haluaa olla kaikessa mukana.

Pinocin kanssa harrastetaan näyttelyitä ja hän onkin saavuttanut valioyksilön palkintoja: FI, RUS ja RKF CH sekä sijoittunut useasti ryhmässä.

Mitä luonnetestissä tutkitaan?

Luonnetestin osa-alueita ovat: toimintakyky, terävyys, puolustushalu, taisteluhalu, hermorakenne, temperamentti, kovuus, luoksepäästävyys sekä laukauspelottomuus.

Testitulos antaa viitteitä koiran jalostuskelpoisuudesta rotujärjestöille ja kasvattajille. Hyväluonteisen koiran kanssa on mukavaa harrastaa tai tehdä töitä. Myös kotikoirana hyväluonteinen koira on koko perheelle ihanteellinen.

Jos testissä käy ilmi, että koiran luonne sisältää ei niin toivottuja ominaisuuksia, kuten aggressiivista reagointia ympäristöä kohtaan, ei elämä sellaisen koiran kanssa ole mukavaa.

Liiallinen temperamentti tekee koirasta levottoman ”säheltäjän”. Tällaiset piirteet kuormittavat hermostoa ja hidastavat oppimista. Ihanteellinen käyttökoira on sopivasti vilkas, eli havainnoi asioita nopeasti, keskittyy oleelliseen ja sopeutuu tilanteisiin helposti.

On tärkeää, että seurakoira on tasapainoinen, erilaisia ominaisuuksia omaava koira. Se on iloinen ystävä, joka turvaa mielellään laumaansa ja viihtyy sen parissa. Harrastuskoiralta voidaan kuitenkin odottaa enemmän luonteen vahvuutta ja silloin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvät hermot, toimintakyky ja tasapainossa oleva vilkkausaste eli temperamentti.

Luonnetesteistä saa lisätietoa muun muassa Kennelliiton kautta.

Lue lisää Colombian Friend´s kennelistä.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on google

Vastaa