Ransu nauttii agilityn harrastamisesta – seuraavana suomenmestaruuskilpailut

Ransu nauttii agilityn harrastamisesta – seuraavana suomenmestaruuskilpailut

Harri Nurmi ja kromfohrländer-rotuinen Ransu kilpailevat aktiivisesti agilityssa. 8-vuotias Ransu on päässyt lajin makuun leikin keinoin jo nuorena. Ransun elämään kuuluu toki paljon muutakin kuin agilitya ja agilityn lisäksi Ransu käy myös mm. rally-tokotreeneissä. Myös Nosework-kurssi on suoritettu.

Tavallista koiraperheen elämää

”Olemme harrastaneet lajiin valmistavia leikkejä pennusta pitäen, joten osa agilityyn liittyvistä taidoista kehittyi Ransulle jo ennen lajin harrastamisen aloittamista”, Harri kertoo.

”Ransu nauttii agilitystä todella paljon. Vaikka menestystä on agilityssä tullut, elämme tavallista koiraperheen elämää. Emme elä kilpailuja varten”, Harri kuvailee.

Harrin perheellä on myös 10-vuotias kromfohrländer Gromit, joka on Harrin ensimmäinen agilitykoira. Nykyisin Gromit kisaa rally-tokossa mestariluokassa Harrin vaimon Virpin kanssa ja harrastaa edelleen suurella sydämellä agilityä.

Kromfohrländerit ovat Harrin mukaan uskollisia perhekoiria, jotka eivät niinkään välitä vieraista. Niillä ei myöskään ole metsästysviettiä, mutta ne innostuvat helposti, kun jotakin tapahtuu.

Valmistautuminen kestää koko vuoden

SM-kisoihin kerätään tuloksia vuoden ajan ennen annettua rajapäivää. Myös Ransu ja Harri ovat kisanneet saadakseen SM-kisaan vaadittavat tulokset kasaan. Ransu-koiran kanssa kilpailtiin esimerkiksi halli-SM-kisoissa, joissa sijoituttiin keväällä kuudenneksi.

” Kontaktiesteet ovat olleet haastavia, joten niitä on erityisesti treenailtu, ettei SM-kisoissa tuhraantuisi niissä liikaa aikaa”, Harri kertoo.

Nyt kun agilityn SM-kisat lähestyvät, on myös treenit suunniteltu niitä silmällä pitäen. Tällä hetkellä Ransu ja Harri harjoittelevat kaksi kertaa viikossa. Toisella kerralla keskitytään Harrin mukaan tekniikkaan ja toisella tehdään pidempiä pätkiä rataharjoitteita. Lisäksi Ransu käy kerran viikossa rally-toko-treeneissä, sillä laji tukee agilityssä tarvittavaa lihaskoordinaatiota.

Lihashuolto ja oikeanlainen ravinto tärkeää

Lihasten lämmittely ja jäähdyttely ovat tärkeitä asioita koiran ja myös ohjaajan lihasvammojen välttämiseksi ja palautumisen edistämiseksi. Talvisin agilityssä kilpaillaan lähinnä hallissa. Talvella lämpötila saattaa olla haasteena, koska on tärkeää saada pidettyä koira lämpimänä kilpailussa. Kesällä puolestaan on enemmän ulkokisoja. Myös kesällä lämpötila on huomioitava, sillä erityisesti lämpiminä päivinä täytyy huolehtia koiran nesteytyksestä ja välttää koiran ylikuumenemista. Ulkokilpailuissa voivat myös esteet olla sateen jälkeen märkiä, mikä luo oman haasteensa radoille.

Ransua ja Gromitia hierotaan tavallisesti noin 2-3 kuukauden välein. Koirien liikkumista seurataan ja jos liikkeisiin tulee muutoksia, on hieronta paikallaan. Tällöin voidaan tehdä tiiviimpi sarja hierontaa, jos lihakset ovat enemmän jumissa. Ennen tärkeitä kisoja on lihashuoltoa tehty tavallista säännöllisemmin. Lisää Ransun lihashuollosta voi lukea aiemmin sivuilla julkaista jutusta.

”Koiramme ovat pysyneet lihaksiltaan hyvässä kunnossa. Kisapäivinä katsotaan myös ravintoa vähän eri tavalla, sillä energiaa tarvitaan enemmän. Silloin käytämme helppokäyttöisiä Forthgladen ruokia ja Anipuron nameja. Ne maistuvat hyvin koiralle myös kisapäivän kiireisessä ja stressaavassa ympäristössä. Lisäksi niitä on helppo kuljettaa mukana, koska ne eivät vaadi jääkaappisäilytystä. Kotioloissa koirat syövät riisispelttipuuroa ja keitettyä lihaa. Ruokaa täydennetään Vetcaren E-vitamiinilla, kananmunankuorijauheella ja kalaöljyllä”, Harri kuvailee.

Ensi viikonloppuna Ransu ja Harri siis suuntaavat Vantaalla järjestettäviin agilityn SM-kisoihin. Kisat pidetään 15.-17.6. Myyrmäen urheilupuistossa. Jo pelkästään mediluokassa, johon Ransu ja Harri osallistuvat, kisaa yli 250 koirakkoa ja se onkin Suomen suurin agilitytapahtuma. Toivotamme Ransulle ja Harrille oikein hyvää kisamenestystä ja paljon iloisia agilityhetkiä kisaviikonlopulle!

Myös Vetcare on paikalla SM-kisoissa ja teltalta on saatavilla Forthgladen herkullisia ruokia sekä Anipuron täyslihaherkkuja.

Mikäli et itse pääse paikalle, voit seurata kuulumisia SM-kisatapahtumasta Facebookissa Forthglade Finland sekä Instagramissa @forthgladefinland.

Kuva: Tuuli Hovilainen

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on google

Vastaa