Ruokinnalla parempaan käytökseen

Ruokinnalla parempaan käytökseen

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:tietoa
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Ensimmäinen askel koiran kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin on ruokkia sitä korkealaatuisella, luonnollisella ruoalla, jossa on paljon ravintoainepitoisia raaka-aineita. Se mitä koirasi syö vaikuttaa kaikkeen; koirasi
terveyteen, mielialaan sekä vireyteen jaksaa esimerkiksi uusien asioiden opettelua. Rutiinit ja ruokailuun
liittyvät positiiviset mielleyhtymät auttavat sekä koiraa että omistajaa odottamaan innolla seuraavaa
ruokahetkeä!

Kokosimme yhteistyössä eläintenkouluttaja Heidi Saaren kanssa muutamia vinkkejä siihen, kuinka tehdä ruokailusta sekä koiralle että omistajalle miellyttävää.

Valitse rauhallinen paikka koiran kupeille

Koiran ruoka- ja vesikuppi on hyvä sijoittaa kotona rauhalliseen paikkaan, hieman syrjään hälinästä tai käytäviltä, niin että koirasi voi syödä ja juoda rauhassa ja rentona. Koiraa ei kuitenkaan tarvitse aina ruokkia kupista, vaan ruokaa voi esimerkiksi piilottaa koiralle etsittäväksi. Osan tai kaiken päivittäisestä ruokamäärästä voi myös tarjota palkkioina koulutuksen yhteydessä. Puhdasta juomavettä tulee aina olla koiran saatavilla.

Luo johdonmukaiset rutiinit

Koiralle on hyvä tarjota ruoka tiettyinä ruoka-aikoina. Ateriavälin olisi hyvä olla vähintään 4 tuntia, jotta ruoansulatuselimistö ehtii myös levätä aterioiden välillä. Säännöllisesti toistuva ulkoilu on koiralle tärkeää tarpeiden teon lisäksi myös liikunnan ja ympäristön hajumerkkien tarkastelun kannalta, pennulla se puolestaan helpottaa sisäsiisteyden opettelua. Johdonmukaiset rutiinit auttavat koiraasi ennakoimaan päivän kulkua, jolloin se pysyy rauhallisempana.

Älä rohkaise kerjäämään

Vältä antamasta koirallesi ruokaa omalta lautaseltasi, sillä näin toimien opetat koiraasi kerjäämään. Mikäli
sinulta jää omasta ruoasta yli jotain terveellistä, koiran ravinnoksi kelpaavaa, pyri käyttämään tähteet esimerkiksi koulutuksessa tai lisää ne seuraavan aterian joukkoon. Älä kuitenkaan käytä koiran ravinnoksi runsaasti suolaa sisältävää ruokaa (nakit, juusto ym.), koska koiran elimistö on hyvin herkkä natriumin
haitallisille vaikutuksille. Huom! Pienelle 5 kg koiralle yksi nakki vastaa annoksena samaa kuin 75 kg aikuinen söisi 15 nakkia kerralla. Ylimääräiset makupalat myös altistavat koiraa ylipainolle.

Opeta malttia koirallesi ruokailun yhteydessä

Pyydä koiraasi istumaan ja odottamaan sillä aikaa, kun valmistat sen aterian. Kun olet valmis, pyydä koiraasi odottamaan, kun asetat kupin lattialle ja tämän jälkeen anna koirallesi selkeä lupa syödä. Odotusaikaa, minkä pyydät koiraasi odottamaan ennen luvan antamista, kannattaa vähitellen lisätä. Näin opetat
koirallesi, että malttaminen kannattaa ja sen on helpompi malttaa mielensä muissakin tilanteissa, joissa se
innostuu.

Vältä ruoan vartiointia

Jotkut koirat tulevat omistushaluisiksi ruoan tai luiden suhteen. Koira onkin hyvä alusta asti opettaa ansaitsemaan ruoka, luut ja sille tarjottavat makupalat sekä luovuttamaan sen hallussa olevat tavarat. Tapoja voi opettaa esimerkiksi seuraavasti:

Älä keskeytä koirasi syömistä nostamalla sen kuppia, sillä tämä saattaa aiheuttaa sille tarvetta suojella ruokaa. Pyydä ennemmin koirasi istumaan ja  odottamaan ruokaa, ja tarjoa ruoka palkkioksi hienosta
suorituksesta.

Kun koirasi vastaa hyvin antamiisi vihjeisiin, voit halutessasi sanoa ”istu” ja ”odota” vihjeet kesken
aterian, lisätä koirasi aterian joukkoon jotain todella herkullista ja antaa sitten lupa syödä ateria loppuun.

Opeta koirallesi luopumista. Kun koirasi ei esimerkiksi tavoittele kädessäsi olevaa makupalaa, tarjoa sille
makupala palkkioksi toisesta kädestäsi. Voit myös palkita koiraasi sen irrottaessa lelusta tai puruluusta omaehtoisesti. Kun luopumisesta tehdään koiralle kannattavaa, se saadaan luopumaan sen hallussa olevista asioista mielellään, eikä niistä synny koiran ja ihmisen välille kilpailua.

Ruoalla virikkeistäminen

Monesti kiireisen arjen keskellä ruokailun yhteydessä on helppoa ja nopeaa tarjota koiralle sille luontaista ja mieluista puuhaa. Koirat käyttävät mielellään hajuaistiaan ruoan etsintään ja ruoan esiin saaminen esimerkiksi erilaisista älypeleistä laittaa koiran miettimään ja kokeilemaan erilaisia tapoja.

Ruoan voi siis tavallisen kupin sijaan tarjota koiralle erilaisista aktivointikupeista tai puuhaleluista. Tällaiset
vaihtoehdot ovat helppoja käyttää ja vaativat ainoastaan puhdistuksen ja täytön käyttökertojen välillä. Ruokaa voi myös piilottaa paperirulliin tai pahvisiin laatikoihin, joista koira saa luvalla repiä ruoat syötäväksi.

Monesti koiran omatoimisesta ei-toivotusta puuhailusta pääsee eroon, kun koiralle tarjotaan tilanteita, joissa repiminen ja pureskelu on sallittua. Monet koirat jäljestävät mielellään ja ruokaa voi sirotella pitkällekin matkalle pihalle tai metsään koiran jäljestettäväksi. Koirat myös mielellään tutkivat uusia asioita, joten koiralle voi tarjota pieniä määriä uusia hajuja ja makuja tutkittavaksi tutun ruoan joukossa – kunhan uudet ruoka-aineet eivät ole koirille haitallisia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on google

Vastaa