Uusi vuosi – uusi laji: Ransun agilityura päättyi yllättäen, mutta hanskoja ei heitetty kehään!
Ransun agilityura päättyi yllättäen spondyloosi diagnoosiin.

Uusi vuosi – uusi laji: Ransun agilityura päättyi yllättäen, mutta hanskoja ei heitetty kehään!

Viime vuonna saimme seurata agilitykaksikko Ransun ja Harri Nurmen menoa agilityharrastuksen parissa. Tämä vuosi alkoi koiraperheellä hieman haikeissa tunnelmissa, sillä Ransun agilityura jouduttiin päättämään yllättäen. Ransu perheineen ei kuitenkaan jäänyt murehtimaan tilannetta, vaan katsoo jo tulevaisuuteen. Ransun uusi lajikin on jo selvillä!

Oireilua joululomalla

Agilityländeri Ransun agiura päättyi yllättäen. Ransun oireet alkoivat joululomalla. Se kompuroi portaissa ja empi autoon sekä sohvalle hyppäämistä. Treeneissä keppien tekeminen jäi kesken – selvästi siis jotakin oli vialla. Hieronta paransi tilannetta, mutta Ransun selkä päätettiin kuitenkin kuvata. Ja sieltä se syy selvisi; spondyloosi eli nikamien silloittuminen.

Ransun selkänikamien välille on muodostumassa luisia siltoja ja joidenkin nikamien välit ovat kaventuneet. Pikkuhiljaa sairaus jäykistää selän. Lisäksi sairaus voi aiheuttaa välilevynpullistuman. Sairaus on Ransulla vasta alkuvaiheessa ja se on traumaperäinen eli syntynyt todennäköisesti, kun Ransu on riekkunut ja törmäillyt velipoika Gromitin kanssa. Agilityn A-este ja erilaiset hypyt eivät ole hyväksi spondyloosikoiralle, joten hieno ura loppui valitettavasti tähän 🙁

Uusi vuosi tuo mukanaan lajinvaihdon

Onneksi Ransu ei itse tiedä sitä, että se ei pääse enää aksaamaan! Harrastaminen ei Ransulla silti lopu, vaan aktiivinen Ransu pääsee nyt jatkamaan muutaman vuoden tauolla ollutta rally-toko uraansa. Rally-tokoon on tullut uusia tehtäviä, lisäksi Ransulle hankala käytösruutu on poistunut. Käytösruudussa piti seurata paikallaan tuomarin määräämässä asennossa toisen koirakon rataa. Se oli Ransulle turhan ahdistavaa. Nyt tätä ongelmaa ei enää ole ja Ransu liittyy siis velipoikansa Gromitin seuraan rallailemaan. Tosin uudet tehtävät täytyy vielä opetella… Ransu kisaa rally-tokossa voittajaluokassa ja Gromit korkeimmassa mestariluokassa. Gromit on myös pikkuhiljaa eläkkeelle jäämässä oleva agilitykoira ja se on harrastanut rally-tokoa jo vuosia.

Eli jatkossa seuraamme sivuillamme Ransun ja velipoika Gromitin rallailua. Rally-toko on siitä hyvä harrastus, että siinä tehdään monipuolisesti liikkeitä sekä ohjaajan vasemmalla että oikealla puolella. Lisäksi siinä esimerkiksi peruutetaan ja tehdään erilaisia käännöksiä. Tämä vahvistaa mm. koiran takapään lihaksia. Usein eläköityneet agilitykoirat jatkavat harrastamista juuri rally-tokon parissa.

Gromitilla sähäkkää tekemistä - sai emännältä lempinimen "Sähköjänis"

Gromit onkin ollut aktiivinen rally-tokoilija heti alkuvuodesta, sillä se on ehtinyt jo tammikuun aikana startata kolmissa rally-tokokisoissa. Tätä ennen kisattiin ja treenattiin viime syyskuussa, joten tammikuun ensimmäisen kisan 95 pisteen tulos oli todella iloinen yllätys! Tuplakisa 19.-20.1. ei mennyt aivan yhtä hyvin. Molemmat tuomarit huomasivat pappakoiran energisyyden ja ohjaaja Virpi oli helisemässä innokkaan koiran kanssa. Asiaa ei tietenkään helpottanut molemmilta radoilta löytynyt agilityputki – Gromit on putkihullu niin kuin monet agilitykoirat ja kyttäsi putkea radalla jatkuvasti 😊 Tuomarit kirjasivat arvostelulomakkeisiin kommenteiksi “Sähäkkää tekemistä” ja “Vauhdikasta menoa” ja sitähän se todellakin oli! Tulokset silti saatiin molemmilta radoilta 80/100 ja 88/100 🙂

Näillä uusilla tuulilla siis jatkuu Ransun ja Gromitin vuosi. Vauhtia koiranpojilla tulee varmasti riittämään. Seuraamme siis jatkossa sivuilla koirakaksikon menoa rally-tokon parissa, joten kannattaa seurailla postauksiamme Instagramissa @forthgladefinland sekä Facebookissa Forthglade Finland. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on google
VetCare Finland

Vastaa